• Een groot deel van de mensen met autisme woont gedurende langere tijd van zijn of haar leven in een ongeschikte woning.

  • Het hebben van een huis en woonomgeving die aansluit op individuele behoeften mag dan ook niet als een luxe worden gezien maar is voor mensen met autisme absoluut noodzakelijk.

  • Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dit wil zeggen dat de effecten van het autisme merkbaar zijn op alle terreinen van het leven zoals sociale relaties en contacten, werk en zeker ook op het gebied van wonen.

  • Een belangrijk kenmerk van autisme is het moeite hebben met verwerken van informatie uit de omgeving. Mensen met autisme hebben in alle levensfasen meer tijd en ruimte nodig om tot rust te komen. Een prikkelarm huis waarin hij/zij zich boven alles ‘thuis’ kan voelen is essentieel om de extra uitdagingen die het leven biedt beter aan te kunnen.
    Dit heeft een positief effect op het welzijn als op de gezondheid.

  • Een sleutelbegrip hierin is dat de bewoner zelf ‘prikkelregie’ kan voeren. Dit houdt in dat hij/zij zelf invloed kan uitoefenen op voor hem/haar storende prikkels en hierop kan anticiperen (bijvoorbeeld het huis op een andere manier inrichten of zelf de keuze maken om wel of niet het contact met anderen aan te gaan).

‘Mensen met autisme leven in dezelfde wereld als u, maar beleven deze niet hetzelfde als u…….’

Lees hier de persoonlijke oproepen aan gemeente en woningcorporaties

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven