• De Nederlandse Vereniging voor Autisme gaat ervan uit dat ongeveer 1% van de mensen in Nederland een autisme spectrum stoornis heeft. Onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan naar de mate waarin autisme voorkomt komen uit op tussen de 1 en 73 mensen met autisme per 10.000 personen. Er is dus geen éénduidigheid over. Wel staat vast dat er in iedere gemeente mensen met autisme wonen.

  • Vanwege het chronische karakter van autisme is het redelijk om te veronderstellen dat het aantal mensen met autisme gelijk is verdeeld over alle leeftijden. Het gaat hierbij over ouders, (gezinnen met) kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. In de woonbehoeften zijn er gemeenschappelijke kenmerken aan te wijzen. Het belangrijkste blijft echter het aangaan van een gesprek en een individuele benadering.

  • De meeste mensen met autisme hebben een normale intelligentie, anderen kunnen ook een verstandelijk beperking hebben of hoogbegaafd zijn. Depressies, angststoornissen en ADHD komen bij mensen met autisme relatief vaak voor.

  • Vaak melden de mensen met autisme zichzelf bij de gemeente of woningcorporatie in de zoektocht naar een geschikte woning. In een aantal gevallen kan dit ook een belangenbehartiger zijn, zoals een ouder of begeleider

‘…….. Moet zij gaan wonen in een tehuis voor bejaarden en moet zij dan
gezamenlijk eten of deelnemen aan gemeenschappelijke activiteiten? Zij is
erg gesteld op haar eigen dagindeling en individualistische leefwijze en dit
vooruitzicht maakt haar angstig……

Lees hier verder over Mevrouw Veldman, Lisa, Peter en Anton

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven